Szalagos fánk

Egyszerűen elkészíthető, de mégis időigényes és sok takarítással járó fánk recept a következő.


Hozzávalók

  • 1 kg fehérliszt
  • 7,5 dl tej
  • 3,5-4 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5-2 kávéskanál só
  • 6 evőkanál cukor

 

Elkészítés

  1. A tejbe rakunk egy kanál cukrot, langyosra melegítjük és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Félrerakjuk, hogy felfusson.
  2. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük.
  3. Amikor az élesztő felfutott, akkor azt is hozzákeverjük és fakanállal összedolgozzuk. Kb. galuska állagúnak kell lennie.
  4. Ha szükséges, akkor lisztet kell még hozzárakni. Alaposan fel kell verni fakanállal.
  5. Ezek után egy órát meleg helyen ruhával lefedve kelesztjük.
  6. Ha megkelt a tészta, akkor jól lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagra kell kinyújtjuk.
  7. Fánkszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk a tésztát.ű
  8. 10 percet hagyjuk így állni, majd megforgatjuk és újabb 15 percet pihentetjük.
  9. Végül forró olajban kisütjük.
  10. Az olajba helyezés előtt a tészta közepét megnyomjuk és ezt a részt rakjuk alulra az olajban. Ha az egyik oldala megsült, akkor megfordítjük és megsütjük a másik oldalát is. Végül rácsra rakjuk, hogy kicsepegjen belőle az olaj.
  11. Ha kihűlt, akkor be lehet csokival vonni.
  12. Ehhez étcsokit törjünk össze és kevés vízzel alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel főzőlapon.
  13. Ha megolvadt, akkor rakjunk bele kevés vajat és keverjük el benne.
  14. Ebbe az olvadt csokiba dobjuk bele a fánkot, majd kiszedjük belőle és kirakjuk tálcára kihűlni.

Végeredmény

 

Elkészítésről képek

 





Megjegyzések