Egyszerűen elkészíthető, de mégis időigényes és sok takarítással járó fánk recept a következő.
Hozzávalók
- 1 kg fehérliszt
- 7,5 dl tej
- 3,5-4 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1,5-2 kávéskanál só
- 6 evőkanál cukor
Elkészítés
- A tejbe rakunk egy kanál cukrot, langyosra melegítjük és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Félrerakjuk, hogy felfusson.
- A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük.
- Amikor az élesztő felfutott, akkor azt is hozzákeverjük és fakanállal összedolgozzuk. Kb. galuska állagúnak kell lennie.
- Ha szükséges, akkor lisztet kell még hozzárakni. Alaposan fel kell verni fakanállal.
- Ezek után egy órát meleg helyen ruhával lefedve kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, akkor jól lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagra kell kinyújtjuk.
- Fánkszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk a tésztát.ű
- 10 percet hagyjuk így állni, majd megforgatjuk és újabb 15 percet pihentetjük.
- Végül forró olajban kisütjük.
- Az olajba helyezés előtt a tészta közepét megnyomjuk és ezt a részt rakjuk alulra az olajban. Ha az egyik oldala megsült, akkor megfordítjük és megsütjük a másik oldalát is. Végül rácsra rakjuk, hogy kicsepegjen belőle az olaj.
- Ha kihűlt, akkor be lehet csokival vonni.
- Ehhez étcsokit törjünk össze és kevés vízzel alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel főzőlapon.
- Ha megolvadt, akkor rakjunk bele kevés vajat és keverjük el benne.
- Ebbe az olvadt csokiba dobjuk bele a fánkot, majd kiszedjük belőle és kirakjuk tálcára kihűlni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése