Egy egyszerűen elkészíthető, de a várakozás miatt mégis kicsit időigényes pogácsarecept következik. Lehet rövidíteni az időn úgy, hogy a hajtogatások között rövidebb időt tartunk vagy kevesebbszer hajtogatjuk.
Hozzávalók
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 50 dkg liszt a tésztába, plusz kell még a nyújtások közben
- 25 dkg margarin
- 2 teáskanál só
- 2 darab tojássárgája
- 1 doboz tejföl (175 gramm)
- 1 darab tojás a megkenéshez
- sajt, szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
- A tejet langyosra melegítjük és feloldjuk benne a cukrot.
- Az élesztőt belemorzsoljuk és félrerakjuk, amíg felfut.
- Addig a lisztet összekeverjük a kicsit megolvasztott margarinnal.
- Hozzáadjuk a sót és a 2 darab tojássárgáját is.
- Ezt így összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet.
- Dagasztjuk és közben hozzáadjuk a tejfölt is.
- Végül még annyi lisztet adunk hozzá (ha szükséges), hogy a tészta ne ragadjon.
- Konyharuhával lefedve meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.
- Ha a tészta szépen megkelt, akkor lisztezett nyújtódeszkára kiborítjuk és kinyújtjuk.
- Összehajtogatjuk: először az egyik oldalról kb. feléig felhajtjuk, ráhajtjuk a szembe lévő oldalát is, majd a két szélét is.
- Az alját és a tetejét is belisztezzük és kb. 20-30 percet pihenni hagyjuk.
- Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, de ha nagyon sietünk, akkor az egyik elhagyható.
- Végül kb. 1 cm magasra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- Megkenjük a pogácsák tetejét villával felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal.
- Pihentetjük sütés előtt még 10 percig.
- Végül 180-190 fokon megsütjük.
Végeredmény
Megjegyzések
Megjegyzés küldése