Sajtos, tejfölös pogácsa

Egy egyszerűen elkészíthető, de a várakozás miatt mégis kicsit időigényes pogácsarecept következik. Lehet rövidíteni az időn úgy, hogy a hajtogatások között rövidebb időt tartunk vagy kevesebbszer hajtogatjuk.


Hozzávalók
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tej
  • 50 dkg liszt a tésztába, plusz kell még a nyújtások közben
  • 25 dkg margarin
  • 2 teáskanál só
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 doboz tejföl (175 gramm)
  • 1 darab tojás a megkenéshez
  • sajt, szezámmag a szóráshoz

Elkészítés
  1. A tejet langyosra melegítjük és feloldjuk benne a cukrot.
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk és félrerakjuk, amíg felfut.
  3. Addig a lisztet összekeverjük a kicsit megolvasztott margarinnal.
  4. Hozzáadjuk a sót és a 2 darab tojássárgáját is.
  5. Ezt így összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet.
  6. Dagasztjuk és közben hozzáadjuk a tejfölt is.
  7. Végül még annyi lisztet adunk hozzá (ha szükséges), hogy a tészta ne ragadjon.
  8. Konyharuhával lefedve meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.
  9. Ha a tészta szépen megkelt, akkor lisztezett nyújtódeszkára kiborítjuk és kinyújtjuk.
  10. Összehajtogatjuk: először az egyik oldalról kb. feléig felhajtjuk, ráhajtjuk a szembe lévő oldalát is, majd a két szélét is.
  11. Az alját és a tetejét is belisztezzük és kb. 20-30 percet pihenni hagyjuk.
  12. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, de ha nagyon sietünk, akkor az egyik elhagyható.
  13. Végül kb. 1 cm magasra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  14. Megkenjük a pogácsák tetejét villával felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal.
  15. Pihentetjük sütés előtt még 10 percig.

  16. Végül 180-190 fokon megsütjük.

Végeredmény


Megjegyzések