Sajtos kifli

Egy újabb nem túl időigényes, de nem is a "csak összekeverem és már sütöm is" kategóriás étel következik. A receptje hasonló a sajtos tejfölös pogácsához, de kicsit másabb mégis. Az eredmény egy nagyon omlós, réteges kifli.

Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 1 doboz tejföl
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 tojássárgája a megkenéshez
  • kb. 1 dl tej a megkenéshez
  • sajt, szezámmag a kiflik tetejére

Elkészítés
  1. A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félrerakjuk, hogy felfusson egy kicsit.
  2. A lisztet átszitáljuk egy tálba és hozzáadjuk a sót és a 10 dkg szobahőmérsékletű vajat széttördelve (meg is lehet olvasztani akár, de csak kicsit, ne legyen meleg).
  3. A tojást szétválasztjuk és a tojássárgáját is hozzáadjuk a liszthez.
  4. Hozzáöntjük az élesztős tejet is és összkeverjük.
  5. A tejfölt fokozatosan adjuk hozzá addig, amíg egy közepesen lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Nem biztos, hogy szükség van az egész pohár tejfölre.
  6. Ezt a tésztát most nem kelesztjük, hanem egyből nyújtódeszkára rakjuk és kinyújtjuk vékonyra (kb. 5-8 mm, de figyeljünk rá, hogy sehol se lukadjon ki).
  7. A tésztát megkenjük egyenletesen 10 olvasztott vajjal.
  8. Megszórjuk egyenletesen 10 dkg resztelt trappista sajttal.
  9. Az így kapott tésztát egyik oldaláról indulva feltekerjük egy tekercsnek.
  10. Konyharuhával lefedjük és pihentetjük 20-30 percig.
  11. A kelesztés után félbevágjuk a tekercset középpen.

  12. Először az egyik felét elnyújtjuk vékonyra, majd a hosszabbik oldalával párhuzamosan kettévágjuk.
  13. Az így keletkezett tésztát tovább daraboljuk háromszögekre. Nekem eléggé változó méretűek szoktak sikerülni :)
  14. A kb. egyelő szárú háromszög alapjától (a széles aljától) indulva feltekerjük és így szép kifli formákat kapunk (és néhány formátlan alakzat is sikerül a szélein mindig).
  15. Sütőpapírral fedett tepsibe rakjuk.
  16. Ha a tepsi megtelt, akkor két tojássárgáját felverünk villával, öntünk hozzá kb. 1 dl tejet és összekeverjük.
  17. Ezzel tojásos tejjel megkenjük a kifliket.
  18. Sajtot vagy szezámmagot szórunk rá.
  19. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 17-19 perc alatt szépen megsülnek.

Végeredmény


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tejszínes gombamártás

Ferdinánd kalács

Rakott krumpli