A rakott krumpli egy egyszerű, de időigényes étel. Ami nagy előnye, hogy előző nap is előkészíthető (mi mindig így szoktuk) és így az étkezés napján már csak sütni és enni kell :)
Hozzávalók
- kb. 1 kg krumpli
- 5 darab tojás
- 15-20 dkg (vagy több) szárazkolbász (egészben, nem szeletelt)
- 1 pohár tejfől
- só
- kevés margarin vagy vaj
Elkészítés
- A krumplit mossuk meg és héjastól főzzük meg. Vigyázzunk, hogy ne főjjön túl, de nem is maradjon kemény a közepe. Ezért érdemes közel egyforma méretű krumplikat főzni.
- Ha a krumpli megfőtt, akkor vegyük ki a vízből és hagyjuk kihűlni.
- A tojásokat is főzzük meg keményre, majd hideg vízzel hűtsük le.
- Ha a krumpli meghűlt, akkor húzzuk le a héját róla.
- A főtt tojásokról is szedjük le a héját.
- Egy tűzálló edényt (jénai, lábos) béleljünk ki sütőpapírral és terítsük be az alját szeletelt főtt krumplival.
- Sózzuk meg kicsit.
- Rakjunk rá a szeletelt kolbászt (nem kell sajnálni róla, mert mindig kevés lesz úgyis).
- Végül szeletelt tojással fedjük le a kolbászt és ezt is sózzuk meg.
- A tojásokra rakjunk kevés margarint vagy vajat több helyre szétszórva. Csak keveset, mert különben nagyon sok lesz alatta a felesleges lé.
- Újabb réteg krumpli, só, kolbász, tojás, vaj következik.
- A végső réteg krumpli legyen.
- A tejfölt felkeverjük villával vagy kanállal majd egyenletesen kenjük meg a krumpli tetejét vele.
- Rakjuk be a hűtőbe lefedve legalább egy éjszakára.
- Másnap 200 fokra előmelegített sütőben lefedés nélkül kb. 40-45 perc alatt sül meg.
Végeredmény
Megjegyzések
Megjegyzés küldése