Rakott krumpli

A rakott krumpli egy egyszerű, de időigényes étel. Ami nagy előnye, hogy előző nap is előkészíthető (mi mindig így szoktuk) és így az étkezés napján már csak sütni és enni kell :)

Hozzávalók
  • kb. 1 kg krumpli
  • 5 darab tojás
  • 15-20 dkg (vagy több) szárazkolbász (egészben, nem szeletelt)
  • 1 pohár tejfől
  • kevés margarin vagy vaj

Elkészítés
  1. A krumplit mossuk meg és héjastól főzzük meg. Vigyázzunk, hogy ne főjjön túl, de nem is maradjon kemény a közepe. Ezért érdemes közel egyforma méretű krumplikat főzni.
  2. Ha a krumpli megfőtt, akkor vegyük ki a vízből és hagyjuk kihűlni.
  3. A tojásokat is főzzük meg keményre, majd hideg vízzel hűtsük le.
  4. Ha a krumpli meghűlt, akkor húzzuk le a héját róla.
  5. A főtt tojásokról is szedjük le a héját.
  6. Egy tűzálló edényt (jénai, lábos) béleljünk ki sütőpapírral és terítsük be az alját szeletelt főtt krumplival.
  7. Sózzuk meg kicsit.
  8. Rakjunk rá a szeletelt kolbászt (nem kell sajnálni róla, mert mindig kevés lesz úgyis).
  9. Végül szeletelt tojással fedjük le a kolbászt és ezt is sózzuk meg.
  10. A tojásokra rakjunk kevés margarint vagy vajat több helyre szétszórva. Csak keveset, mert különben nagyon sok lesz alatta a felesleges lé.
  11. Újabb réteg krumpli, só, kolbász, tojás, vaj következik.
  12. A végső réteg krumpli legyen.
  13. A tejfölt felkeverjük villával vagy kanállal majd egyenletesen kenjük meg a krumpli tetejét vele.
  14. Rakjuk be a hűtőbe lefedve legalább egy éjszakára.
  15. Másnap 200 fokra előmelegített sütőben lefedés nélkül kb. 40-45 perc alatt sül meg.

Végeredmény

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tejszínes gombamártás

Ferdinánd kalács