Fasírt krumplival

A következő recept egy régi klasszikus kicsit feldobva, de a hagyományos íze így is megmarad. Köretnek krumplit ajánlok hozzá, de lehet főzelékkel is fogyasztani.

Hozzávalók
  • 50 dkg darált disznóhús (én 20% zsírtartalmú)
  • 2 tojás
  • 1 darab zsemle (legjobb, ha már 1-2 napos, nem friss)
  • 1-2 dl tej
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db közepes méretű krumpli
  • 1 nagy sárgarépa
  • 5 kávéskanál só
  • 5 kavéskanál őrőlt pirospaprika
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • krumpli köretnek

Elkészítés
  1. A szárított zsemlét apró kockákra vágjuk és tejbe áztatjuk.
  2. A darált húshoz hozzáadjuk a feltört tojásokat és összekeverjük.
  3. A többi hozzávalót (vöröshagyma, fokhagyma, répa, krumpli) kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a húshoz.
  4. A fűszereket is hozzáadjuk a masszához.
  5. Az áztatott zsemléből kinyomkodjuk a tejet és hozzáadjuk a húshoz (a tejre nincs szükség már).
  6. Az egész masszát összekeverjük (pl. villával), hogy egyenletesen elkeveredjen benne minden hozzávaló.
  7. Ha ez elkészült, akkor kávéskanállal kiveszünk egy adagot a húsból, golyót formázunk belőle és zsemlemorzsába forgatjuk. Ebből az adag húsból kb. 40 darab fasírtgolyó készül.
  8. Végül meleg, de nem túl forró olajban kb. 25 perc alatt kisütjük (addig, amíg szép színe nem lesz).
  9. Amíg sül a fasírt a köretnek szánt krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük vigyázva, hogy ne főjjön túl, ne essen szét.
  10. Amikor a fasírt kisült, akkor az olaj nagy részét merjük le a serpenyőből egy tiszta edénybe és a serpenyő alján maradt megsült morzsába forgassuk bele a főtt krumplit. Süssük is rajta néhány percig. Ha túl száraz, akkor a leszedett olajból lehet pótolni a zsiradékot.

Végeredmény



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tejszínes gombamártás

Ferdinánd kalács

Rakott krumpli