A következő recept egy régi klasszikus kicsit feldobva, de a hagyományos íze így is megmarad. Köretnek krumplit ajánlok hozzá, de lehet főzelékkel is fogyasztani.
Hozzávalók
- 50 dkg darált disznóhús (én 20% zsírtartalmú)
- 2 tojás
- 1 darab zsemle (legjobb, ha már 1-2 napos, nem friss)
- 1-2 dl tej
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 db közepes méretű krumpli
- 1 nagy sárgarépa
- 5 kávéskanál só
- 5 kavéskanál őrőlt pirospaprika
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- krumpli köretnek
Elkészítés
- A szárított zsemlét apró kockákra vágjuk és tejbe áztatjuk.
- A darált húshoz hozzáadjuk a feltört tojásokat és összekeverjük.
- A többi hozzávalót (vöröshagyma, fokhagyma, répa, krumpli) kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a húshoz.
- A fűszereket is hozzáadjuk a masszához.
- Az áztatott zsemléből kinyomkodjuk a tejet és hozzáadjuk a húshoz (a tejre nincs szükség már).
- Az egész masszát összekeverjük (pl. villával), hogy egyenletesen elkeveredjen benne minden hozzávaló.
- Ha ez elkészült, akkor kávéskanállal kiveszünk egy adagot a húsból, golyót formázunk belőle és zsemlemorzsába forgatjuk. Ebből az adag húsból kb. 40 darab fasírtgolyó készül.
- Végül meleg, de nem túl forró olajban kb. 25 perc alatt kisütjük (addig, amíg szép színe nem lesz).
- Amíg sül a fasírt a köretnek szánt krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük vigyázva, hogy ne főjjön túl, ne essen szét.
- Amikor a fasírt kisült, akkor az olaj nagy részét merjük le a serpenyőből egy tiszta edénybe és a serpenyő alján maradt megsült morzsába forgassuk bele a főtt krumplit. Süssük is rajta néhány percig. Ha túl száraz, akkor a leszedett olajból lehet pótolni a zsiradékot.
Végeredmény
Megjegyzések
Megjegyzés küldése