Aranygaluska

Az aranygaluska régi kedvencünk, de eddig még soha sem próbálkoztam meg azzal, hogy a tésztát is házilag készítsük el. De ennek is eljött az ideje. A vaníliasodó természetesen házi készítésű, nem pudingos. Leöntve vele a friss aranygaluskát isteni finom főétekzésnek egy kiadósabb sós leves után.

Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 25-30 dkg darált dió
  • 10-15 dkg cukor
  • kb. 10 dkg vaj

Elkészítés
  1. A tejet langyosra melegítjük és feloldjuk benne az egy evőkanál cukrot.
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros tejbe és félrerakjuk, hogy felfusson.
  3. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
  4. Hozzáadjuk a 7 dkg olvasztott vajat (ne legyen meleg) és a két tojássárgáját is.
  5. Összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet is.
  6. Dagasztjuk a tálban a tésztát, addig amíg szépen össze nem áll és nem ragad már a tál oldalához. Ha szükséges kevés lisztet lehet még hozzá adni.
  7. Ha szépen összeállt a tészta, akkor belisztezzük a tál alját, rárakjuk a tésztát, megszórjuk kevés liszttel a tetejét és a tál oldalát is.
  8. Konyharuhával lefedve kb. 1-1,5 órát pihentetjük (kb. duplájára kel ennyi idő alatt).
  9. Ha megkelt, akkor lisztezett nyújtódeszkára öntjük és elnyújtjuk ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm). Inkább maradjon vastagabb, ne nyújtsuk túl vékonyra.
  10. Egy tortaformát (vagy jénai edényt) kibélelünk sütőpapírral.
  11. A darált diót összekeverjük a 10-15 dkg cukorral. A cukor mennyisége attól függ, hogy ki mennyire szereti édesen a tésztát.
  12. A kb. 10 dkg vajat megolvasztjuk.
  13. Az elnyújtott tésztából nagyobb méretű szaggatóval (kb. 5-6 cm átmérőjűvel) "pogácsákat" szaggatunk.

  14. A kiszaggatott tésztákat megforgatjuk a vajban, majd a cukrozott dióban és a sütőpapírral bélelt edénybe helyezzük.

  15. Ha megtelt az edény, akkor alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  16. Kb. 35 perc után leszedjük a fóliát róla és még pár percet pirítjuk a tetejét.
  17. Amikor szépen kisült és kicsit hűlt, akkor nem vágva, hanem szétszedve tányérba rakjuk és vanília sodóval leöntjük.

Végeredmény




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tejszínes gombamártás

Ferdinánd kalács

Rakott krumpli