Az aranygaluska régi kedvencünk, de eddig még soha sem próbálkoztam meg azzal, hogy a tésztát is házilag készítsük el. De ennek is eljött az ideje. A vaníliasodó természetesen házi készítésű, nem pudingos. Leöntve vele a friss aranygaluskát isteni finom főétekzésnek egy kiadósabb sós leves után.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 7 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 2 db tojássárgája
- 25-30 dkg darált dió
- 10-15 dkg cukor
- kb. 10 dkg vaj
Elkészítés
- A tejet langyosra melegítjük és feloldjuk benne az egy evőkanál cukrot.
- Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros tejbe és félrerakjuk, hogy felfusson.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk a 7 dkg olvasztott vajat (ne legyen meleg) és a két tojássárgáját is.
- Összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet is.
- Dagasztjuk a tálban a tésztát, addig amíg szépen össze nem áll és nem ragad már a tál oldalához. Ha szükséges kevés lisztet lehet még hozzá adni.
- Ha szépen összeállt a tészta, akkor belisztezzük a tál alját, rárakjuk a tésztát, megszórjuk kevés liszttel a tetejét és a tál oldalát is.
- Konyharuhával lefedve kb. 1-1,5 órát pihentetjük (kb. duplájára kel ennyi idő alatt).
- Ha megkelt, akkor lisztezett nyújtódeszkára öntjük és elnyújtjuk ujjnyi vastagra (kb. 1,5 cm). Inkább maradjon vastagabb, ne nyújtsuk túl vékonyra.
- Egy tortaformát (vagy jénai edényt) kibélelünk sütőpapírral.
- A darált diót összekeverjük a 10-15 dkg cukorral. A cukor mennyisége attól függ, hogy ki mennyire szereti édesen a tésztát.
- A kb. 10 dkg vajat megolvasztjuk.
- Az elnyújtott tésztából nagyobb méretű szaggatóval (kb. 5-6 cm átmérőjűvel) "pogácsákat" szaggatunk.
- A kiszaggatott tésztákat megforgatjuk a vajban, majd a cukrozott dióban és a sütőpapírral bélelt edénybe helyezzük.
- Ha megtelt az edény, akkor alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
- Kb. 35 perc után leszedjük a fóliát róla és még pár percet pirítjuk a tetejét.
- Amikor szépen kisült és kicsit hűlt, akkor nem vágva, hanem szétszedve tányérba rakjuk és vanília sodóval leöntjük.
Végeredmény
Megjegyzések
Megjegyzés küldése