Ez egy nem túl bonyolult pogácsa receptje. Ez sem készíthető el túl gyorsan, mint általában a pogácsák. Az eredményért viszont megéri foglalkozni vele.
Hozzávalók
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 50 dkg liszt a tésztába, plusz még a nyújtáshoz is kell
- 50 dkg sütőmargarin
- 2 teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- kevés cukor
- 1 darab tojás a tésztába
- 1 darab tojás a pogácsák megkenéséhez
- szezámmag és sajt a pogácsák tetejére
Elkészítés
- A langyos tejben kevés cukrot feloldunk és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pihenni, amíg fel nem fut az élesztő.
- Addig a többi hozzávalót összekeverjük egy tálban és végül hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet is.
- Ha nagyon lágy, nagyon ragadós a tészta, akkor lehet még lisztet hozzáadni.
- Elnyújtjuk a tésztát és összehajtjuk: felülről kb. a harmadát lehajtjuk, majd alulról is ráhajtjuk a tésztát. Így 3 rétegű lesz a tészta.
- Ugyanezt megismételjük oldalról is, így szép magas, réteges tésztánk lesz.
- A nyújtódeszkán hagyjuk, megszórjuk alatta és a tetejét is liszttel majd konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.
- A hajtogatást még 2-3-szor megismételjük (nyújtást, hajtogatás, lisztezés, letakarva pihentetés).
- Az utolsó pihentetés után ismét elnyújtjuk kb. 8-10 mm vastagra.
- Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral fedett tepsibe rakjuk.
- Megkenjük a tetejét a felvert tojással és sajtot vagy szezámmagot rakunk rá.
- Pihentetjük még 10-15 percet így is.
- 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Végeredmény
Megjegyzések
Megjegyzés küldése