Túrós pogácsa

Ez egy nem túl bonyolult pogácsa receptje. Ez sem készíthető el túl gyorsan, mint általában a pogácsák. Az eredményért viszont megéri foglalkozni vele.


Hozzávalók
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 50 dkg liszt a tésztába, plusz még a nyújtáshoz is kell
  • 50 dkg sütőmargarin
  • 2 teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • kevés cukor
  • 1 darab tojás a tésztába
  • 1 darab tojás a pogácsák megkenéséhez
  • szezámmag és sajt a pogácsák tetejére

Elkészítés
  1. A langyos tejben kevés cukrot feloldunk és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pihenni, amíg fel nem fut az élesztő.
  2. Addig a többi hozzávalót összekeverjük egy tálban és végül hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet is.
  3. Ha nagyon lágy, nagyon ragadós a tészta, akkor lehet még lisztet hozzáadni.
  4. Elnyújtjuk a tésztát és összehajtjuk: felülről kb. a harmadát lehajtjuk, majd alulról is ráhajtjuk a tésztát. Így 3 rétegű lesz a tészta.
  5. Ugyanezt megismételjük oldalról is, így szép magas, réteges tésztánk lesz.

  6. A nyújtódeszkán hagyjuk, megszórjuk alatta és a tetejét is liszttel majd konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.
  7. A hajtogatást még 2-3-szor megismételjük (nyújtást, hajtogatás, lisztezés, letakarva pihentetés).
  8. Az utolsó pihentetés után ismét elnyújtjuk kb. 8-10 mm vastagra.
  9. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral fedett tepsibe rakjuk.
  10. Megkenjük a tetejét a felvert tojással és sajtot vagy szezámmagot rakunk rá.
  11. Pihentetjük még 10-15 percet így is.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Végeredmény


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tejszínes gombamártás

Ferdinánd kalács

Rakott krumpli