Nagyon omlós, finom tekercses kalács. Másnap is ugyanolyan az állaga és íze, mint frissen. Az elkészítése kicsit időigényesebb, de megéri vele vesződni.
Hozzávalók
- 45 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 1 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 evőkanál cukor
- kb. 8 dkg cukor
- 0,25 dl olaj
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor (elhagyható)
- 1,5 kávéskanál só
Elkészítés
- Az egy evőkanál cukrot felolvasztjuk a langyos tejben majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félrerakjuk és hagyjuk hadd fusson fel az élesztő.
- 45 dkg lisztben elmorzsolunk 5 dkg szobahőmérsékletű vajat.
- Belekavarjuk a lisztbe a tojássárgáját és a felfutott élesztős tejet.
- Összekavarjuk alaposan. Közben hozzáadjuk a sót és az olajat apró adagokban.
- Dagasztjuk a tésztát addig amíg szép egyenletes nem lesz.
- Lisztezett edényben ruhával lefedve 40-45 percig kelni hagyjuk.
- Ha szépen megkelt, akkor lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, amennyire csak sikerül téglalap alakúra.
- 10 dkg olvasztott vajat elkenünk egyenletesen a tésztán.
- Megszórjuk a kb. 8 dkg cukorral egyenletesen.
- Ha szeretnénk kakaós részt is, akkor a kívánt területet (pl. felét) szűrőn keresztül megszórjuk a kakaóporral.
- Ezután feltekerjük az egyik, hosszabbik oldala felől.
- Egy közepes méretű tepsit vagy lábost sütőpapírral kibélelünk. Én a 23x23 cm-es tepsimet használtam, de az egy kicsit pici volt hozzá, de még éppen megfelelő.
- A kész tekercset késsel felvágjuk kb. egyforma (1,5-2 cm) szélességű darabokra.
- A tekercseket az oldalukra fordítva belehelyezzük a sütőpapírral bélelt edénybe (felülről látszódik a feltekerés).
- Úgy rakjuk bele a kis tekercseket, hogy az edény teli legyen.
- Ruhával lefedve 20 percig pihentetjük.
- Villával felvert tojással megkenjük a tetejét és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Végeredmény
Megjegyzések
Megjegyzés küldése