Ferdinánd kalács

Nagyon omlós, finom tekercses kalács. Másnap is ugyanolyan az állaga és íze, mint frissen. Az elkészítése kicsit időigényesebb, de megéri vele vesződni.

Hozzávalók
  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • kb. 8 dkg cukor
  • 0,25 dl olaj
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor (elhagyható)
  • 1,5 kávéskanál só

Elkészítés
  1. Az egy evőkanál cukrot felolvasztjuk a langyos tejben majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félrerakjuk és hagyjuk hadd fusson fel az élesztő.
  2. 45 dkg lisztben elmorzsolunk 5 dkg szobahőmérsékletű vajat.
  3. Belekavarjuk a lisztbe a tojássárgáját és a felfutott élesztős tejet.
  4. Összekavarjuk alaposan. Közben hozzáadjuk a sót és az olajat apró adagokban.
  5. Dagasztjuk a tésztát addig amíg szép egyenletes nem lesz.
  6. Lisztezett edényben ruhával lefedve 40-45 percig kelni hagyjuk.
  7. Ha szépen megkelt, akkor lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, amennyire csak sikerül téglalap alakúra.
  8. 10 dkg olvasztott vajat elkenünk egyenletesen a tésztán.
  9. Megszórjuk a kb. 8 dkg cukorral egyenletesen.
  10. Ha szeretnénk kakaós részt is, akkor a kívánt területet (pl. felét) szűrőn keresztül megszórjuk a kakaóporral.
  11. Ezután feltekerjük az egyik, hosszabbik oldala felől.
  12. Egy közepes méretű tepsit vagy lábost sütőpapírral kibélelünk. Én a 23x23 cm-es tepsimet használtam, de az egy kicsit pici volt hozzá, de még éppen megfelelő.
  13. A kész tekercset késsel felvágjuk kb. egyforma (1,5-2 cm) szélességű darabokra.
  14. A tekercseket az oldalukra fordítva belehelyezzük a sütőpapírral bélelt edénybe (felülről látszódik a feltekerés).
  15. Úgy rakjuk bele a kis tekercseket, hogy az edény teli legyen.
  16. Ruhával lefedve 20 percig pihentetjük.
  17. Villával felvert tojással megkenjük a tetejét és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Végeredmény



Megjegyzések